Správa Rss kanálu Rss kanál optimalizace pro tisk

Historie AIKIDO

Aikido je japonské bojové umění, které vznikalo počátkem 20. století. Je považováno za jedno z nejmladších bojových umění, ale své kořeny má v daleké historii tradičního Budo. Zakladatel, Ó-sensei Morihey Ueshiba, který toto umění vyučoval, z různých technik odstranil smrtící a destrukční prvky a upravil techniky tak, že útok protivníka je odveden pryč, s využitím jeho vlastní energie, kterou do útoku vložil. Cílem není útočníka zničit, ale je mu ponechána šance, aby pochopil nesmyslnost svého konání.

Aikido nebylo přístupné veřejnosti. Ve třicátých a čtyřicátých letech byl výcvik určen takřka výhradně Japoncům (v té době pod názvem Aiki-budo). Po druhé světové válce ale začal narůstat počet studentů ze západních zemí, díky nimž se Aikido začalo rozrůstat i mimo hranice Japonska. Dnes už má toto bojové umění mnoho stoupenců po celém světě.

Aikido nemá žádnou sportovní formu, nepořádají se v něm žádné soutěže ani mistrovství, nelze vyhrát žádný titul ani pohár. Vychází to už ze samotného principu Aikido, z principu nesoupeření. K čemu to je vyhrát nějaký zápas, porazit soupeře, získávat ocenění. I když by teď někdo byl neporazitelný, časem se stejně najde někdo mladší a silnější, kdo vyhraje. Člověk by se měl raději snažit sám sebe zdokonalovat, bez potřeby ostatním dokazovat, jak je skvělý. Spíše ostatním pomáhat dostat se dál.

Trénink Aikido

Principy Aikido je možno poznat teprve skutečným cvičením. Je lépe si jít přímo zacvičit, než se snažit poznat toto bojové umění skrze čtení knih. Na začátku tréninku se studenti ponoří do krátké meditace, aby se oprostili od všedních problémů a každodenního stresu a navodili si správný postoj mysli. Pak následují dechová a tělesná cvičení na zahřátí a rozhýbání těla. Cvičí se techniky s partnerem, které zahrnují hody, porazy, páky a údery. Při cvičení tohoto bojového umění se rozvíjí jak fyzické, tak duchovní stránky osobnosti. Cvičící se snaží propracovat své tělo, ukáznit mysl a vytříbit ducha.

ai AI - harmonie, soulad
ki KI - vesmírná, přírodní nebo též vnitřní energie
do DO - cesta, způsob života

Tři pilíře Aikido:

Taijutsu - cvičení beze zbraně Aikiken - cvičení s mečem Aikijo - cvičení s holí

Spousta technik, které se vyučují, vychází z techniky meče a proto cvičení se zbraněmi je velice důležité. Rozvoj cvičení se zbraněmi napomáhá správnému vedení technik beze zbraně, podporuje intuici a pomáhá rozvíjet schopnost pohybovat se volně a plynule.

Aktualizováno:
24.5.2018
Počet přístupů:
4 5 5 7 3